امروز: چهارشنبه, ۲۱ آذر , ۱۴۰۳
زمان انتشار : جولای 14th, 2023 11:50 | کد خبر : 24435 | چاپ این مطلب چاپ این مطلب

کاهش شدید حجم آب سدهای ارس و خداآفرین

مدیر امور منابع آب مغان از کاهش شدید حجم آب سدهای ارس و خداآفرین خبر داد و گفت: هم اکنون حجم سد ارس نسبت به سال قبل حدود ۱۰۱ میلیون مترمکعب و حجم سد خداآفرین نیز ۴۰ میلیون مترمکعب کاهش نشان می دهد.

مغانه آنلاین-جمعه ۲۳-۴-۱۴۰۲

اصغر احمدنژاد در جمع خبرنگاران افزود: وردی سد ارس از کشور ترکیه طبق آمار روز ۲۳ مترمکعب برثانیه است که این عدد در مدت مشابه سال قبل ۱۰۱ مترمکعب بر ثانیه بود که نشان از کاهش زیاد ورودی سد ارس می باشد.

وی بیان کرد: خروجی سد ارس براساس آمار روز ۱۵۵ مترمکعب بر ثانیه است که این رقم در مدت مشابه سال قبل ۱۷۶ مترمکعب بر ثانیه بود.

احمدنژاد گفت: پروژه پمپاژ سربند پارس‌آباد در هر ثانیه با ظرفیت اسمی ۱۰ مترمکعب آب وارد کانال مغان می‌کند که باعث جلوگیری از خروج و هدررفت حق‌آبه ایران و استان می شود که طی یک سال اخیر بیش از ۱۰۰میلیارد تومان به این پروژه تزریق شده است و در حال حاضر با ظرفیت ۵ مترمکعب فعال است.

مدیر امور منابع آب مغان با اشاره به تشکیل حوزه آبریز ارس شامل استان های اردبیل، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی برای مدیریت این حوزه بیان کرد: با همکاری جهادکشاورزی سطح زیرکشت پاییزه را از ۲۴ هزارهکتار به ۳۶ هزارهکتار افزایش دادیم و همچنین استفاده از بازچرخانی آب باعث شد تا بتوانیم ۶۰ میلیون مترمکعب بازچرخانی آب انجام دهیم که اقدام بسیار موثری در مدیریت منابع آب می باشد.

احمدنژاد به موضوع توزیع عادلانه آب در منطقه مغان اشاره کرد و گفت: براساس سطح زیرکشت تقسیم آب را انجام داده ایم.

مدیر امور منابع آب مغان با بیان اینکه آب سد میل و مغان به ترتیب از سد های ارس، خداآفرین و قیزقلعه سی تامین می شود، تصریح کرد: با توجه به محدودیت منابع آبی و تداوم خشکسالی و به دلیل کاهش آب ورودی و حجم ذخیره سدهای مخزنی در حوضه آبریز رودخانه ارس کشت دوم را در منطقه مغان ممنوع اعلام کردیم.

وی افزود: ساماندهی موتورپمپ های مجوزدار و حذف پمپ های غیرمجاز نیز از اقداماتی بود که مدیریت امور آب مغان انجام داده است و همچنین بعد از شناسایی موتور پمپ ها، برچسب گذاری انجام شد تا موتورپمپ های مجاز مشخص شده و امکان نظارت نیز به راحتی انجام شود.

احمدنژاد در خصوص شبکه آبرسانی مغان گفت: این شبکه عمر بیش از ۵۰ سال دارد که فرسودگی در تجهیزات آن به چشم می خورد و با جدیت اقدامات بسیار خوبی را در خصوص بازسازی و اصلاح شبکه آبرسانی مغان در حال انجام است.

وی با توجه به وضعیت منابع آبی استان گفت: در حال حاضر دیگر نمی توان با روش های سنتی آبیاری پیش رفت و باید از روش های نوین آبیاری استفاده کنیم که این مهم نیز باید با همکاری دستگاه های اجرایی مربوطه و کشاورزان انجام شود.

بعد از ۲۸ سال پایش کمّی رودخانه ارس انجام شد

حمید فضایلی، معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای اردبیل نیز در این جلسه اظهار کرد: با توجه به وضعیت پیش آمده در موضوع منابع آبی و تغییر شرایط اقلیمی باید بتوانیم خود را چه از لحاظ اقدامات سازه‌ای و چه اقدامات غیرسازه‌ای از جمله فرهنگ‌سازی در مصرف آب با این وضعیت تطبیق دهیم.

فضایلی افزود: استان اردبیل درگیر خشکسالی است و امسال نیز حوزه آبریز ارس نیز گرفتار خشکسالی بسیار شدید است و باید روش های نوین آبیاری، رعایت الگوی کشت و سایر اقدامات لازم صرفاً با همت یک دستگاه اجرایی به سرانجام نخواهد رسید و باید تمام دستگاه های مربوطه، رسانه ها، کشاورزان و مردم در یک بسیج همگانی در این موضوع شرکت کنند.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای اردبیل بیان کرد: بعد از ۱۰ سال توانستیم الگوی کشت شبکه مغان را پیاده سازی کنیم و الگوی کشت این شبکه بدین صورت است که ۵۰ درصد کشت پاییزه که کشت استراتژیک است و ۵۰ درصد کشت بهاره باشد.

وی گفت: بعد از ۲۸ سال اکیپی متشکل از استان های شمالغرب و نماینده جمهوری آذربایجان پایش کمّی رودخانه ارس را انجام دادند و بعد از این پایش برداشت های غیرمجاز شناسایی شدند که با حذف این برداشت ها، حجم زیادی از حق‌آبه کشاورزان در سه استان اردبیل، آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی به صورت عادلانه توزیع می شود.

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای اردبیل تصریح کرد: وجود خشکسالی و کاهش منابع آبی باعث شده است تا در بالادست رودخانه ارس برداشت از آب زیاد باشد و این امر نیز باعث کاهش حق‌آبه بخش های پایین دست رودخانه ارس در استان اردبیل شود که در تلاش هستیم تا حق‌آبه منطقه مغان را که میزان آن نیز استخراج شده است و همچنین براساس گزارش پایش کمی رودخانه ارس و شناسایی برداشت های غیرمجاز بویژه در بالادست این رودخانه در اختیار کشاورزان منطقه مغان قرار دهیم.

 

اخبار مرتبط

نظرات