اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل اعلام کرد: اولتان قالاسی از اهمیت خاصی برخوردار است و برخلاف شایعات، مجوزی برای ساخت و ساز در آن توسط هیچ مرجعی صادر نشده و از هر اقدامی در راستای حفظ آن دریغ نمیشود.
مغانه آنلاین- دوشنبه ۱۷-۰۲-۱۴۰۳
به گزارش روز دوشنبه مغانه آنلاین از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اردبیل، اولتان قالاسی مجموعه آثاری باستانی شامل ارگ مرکزی، شهر بیرونی و منطقه صنعتگران، گورستان تاریخی، تپه اولتان، خندق و کانالهای باستانی در جنوب رود ارس و شمال شهر فعلی اولتان است.
اولین کاوش در اولتان قالاسی در سال ۱۳۵۱ انجام شده و این محوطه در سال ۱۳۷۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است و دور جدید کاوشهای باستانشناسی در این محوطه در سالهای ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۴ و سال ۱۳۸۷ انجام شده و تعیین عرصه و حریم محوطه نیز در سال ۱۳۹۸ انجام پذیرفته و در شورای حرایم کشور به تصویب رسید و اکنون در حال اجرا است.
به دلیل اهمیت قلعه اولتان برای اداره کل میراث فرهنگی استان اردبیل، در سال ۱۴۰۱ بررسی آرکئوژئوفیزیک این محوطه توسط دانشگاه شهید بهشتی تهران انجام شد و در همین سال و به دنبال آشکار شدن آثار در عملیات راهسازی، بخش جنوبی مجموعه اولتان قالاسی مورد کاوش نجات بخشی قرار گرفت و بخش دیگری از این کاوش نجاتبخشی نیز از اسفندماه سال ۱۴۰۲ تا اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ انجام شد که آثار قابل توجهی نیز در این کاوشها به دست آمد.
اداره کل میراث فرهنگی استان اردبیل اعلام کرده است: پیش از این پیشنهاد تبدیل اولتان قالاسی به پایگاه ملی میراث فرهنگی را به وزارتخانه متبوع داده و پیگیر اخذ مجوزهای لازم برای این موضوع است و از هر اقدامی که بتواند به حفظ آن کمک کند دریغ نخواهد کرد.
به گفته رئیس گروه باستانشناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اردبیل، تابوتهای چوبی دوره اسلامی به دست آمده از گورستان قلعه اولتان پارسآباد، آن را نسبت به گورهای ادوار اسلامی متمایز میکند و این محوطه ارزش تبدیل به پایگاه ملی میراث فرهنگی را دارد.
محوطه باستانی اولتان قالاسی یا قلعه اولتان در ۱۲ کیلومتری شهرستان پارسآباد مغان از توابع استان اردبیل و در حاشیه رود مرزی ارس یا آراز و ۵۰۰ متری غرب روستایی به نام اولتان واقع شده است.