برنامه آموزشی ـ ترویجی کشاورزی دیم در پایگاه نوآوری منطقه گرمسیری طرح جهش تولید در دیمرازها روز سه شنبه در بخش جعفرآباد شهرستان بیله سوار مغان با حضور مسئولان و محققان موسسه تحقیقات دیم کشور و کارشناسان کشاورزی استان اردبیل برگزار شد.
مغانه آنلاین- پنجشنبه۲۵اردیبهشت۱۴۰۴
به گزارش خبرنگار ایرنا، در این برنامه آموزشی، علمی و ترویجی، کشاورزان دیمکار شهرستانهای بیلهسوار، پارسآباد و گرمی مغان با حضور در محل پایگاه نوآوری مناطق گرمسیری طرح جهش تولید در دیمزارها که در روستای روح کندی بخش جعفرآباد شهرستان بیله سوار برگزار شد، با ارقامجدید غلات، حبوبات و علوفه قابل کشت در اراضی دیم آشنا شدند.
در این دوره آموزشی و تروجی که با حضور بیش از ۱۰۰ کشاورز دیمکار و نمونه منطقه مغان برزار شد، کارشناسان و محققان کشاورزی استان اردبیل و وزارت جهاد کشاورزی، آخرین یافته های علمی و ترجبی در زمینه بهینهسازی الگوی کشت و معرفی گیاهان جدید در تناوب دیم، توسعه کشت مستقیم، تغذیه متعادل گیاهی و تراکمهای مختلف بذر را تشریح کردند.
کشاورزان شرکت کننده در این گردهمایی تخصصی کشاورزی با حضور در مزرعه پایگاه نوآوری منطقه گرمسیری طرح جهش تولید در دیمرازها در روستای روح کندی، از نزدیک وضعیت مزارع الگویی کشت شده در شرایط اقلیمی منطقه در خصوص ارقام محصولات کشاورزی کشت شده را از نزدیک بررسی کردند.
مشارکت ۳۷ هزار کشاورز استان در طرح جهش تولید در دیمرازها
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل در این گردهمایی تخصصی با اشاره به مشارکت حدود ۳۷ هزار بهرهبردار کشاورزی این استان طی سال زراعی جاری در اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها گفت: این تعداد بهرهبردار کشاورزی در یک هزار و ۲۷۱ روستای استان اردبیل مشارکت خود را در روند اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها از اول سال زراعی جاری در مهرماه آغاز کردهاند.
غفور آقایی بیان کرد: در اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها، کشت ۳۲ محصول استراتژیک کشاورزی اعم از گندم، جو، دانههای روغنی، سورگوم، ذرت، حبوبات و علوفه در استان اردبیل آغاز شده و متخصصان حفظ نباتات و زراعت در تلاش هستند تا با همکاری و همیاری بهرهبرداران و کشاورزان این محصولات مراحل رشد رویشی و زایشی خود را به اتمام برساند.
وی اظهار کرد: در اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها، کشت دیم انواع محصولات زراعی از جمله غلات (گندم و جو)، دانههای روغنی (کلزا، کاملینا)، حبوبات (نخود و عدس)، علوفه (یونجه و شبدر) مورد حمایت دولت قرار میگیرد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل افزود: در اجرای این طرح ۲۰۰ کارشناس کشاورزی به عنوان ناظر فنی مشارکت دارند که از این تعداد ۴۷ کارشناس بخش دولتی و ۱۵۷ کارشناس بخش خصوصی هستند که در ۱۲ شهرستان، ۳۶ مرکز و یک هزار و ۲۷۱ روستای استان اردبیل فعالیت خود را آغاز کردهاند.
وی با تاکید بر ضرورت تلاش همگانی برای مدیریت مزرعه و تولید محصول بیشتر در سال جاری زراعی اظهار کرد: طی سال زراعی گذشته به رغم وجود شیوع بیماری شته روسی و شیوع جوندگان از جمله موش در منطقه مغان، استان اردبیل در اجرای طرح جهش تولید در دیمزارها مقام برتر کشوری را کسب کرد.
آقایی اضافه کرد: بر اساس برنامه ابلاغی طرح جهش تولید در دیمزارها، پیشبینی میشود در سال زراعی جاری ۴۳۲ هزار تن انواع محصولات در این استان تولید شود که محصول گندم با ۲۳۳ هزار تن، جو با ۸۶ هزار تن و عدس با ۱۷ هزار تن بیشترین سهم را دارد.
وی با اشاره به بیمه شدن تمام مزارع زیرپوشش طرح جهش تولید در دیمزارهای استان اردبیل افزود: برای اجرای بهینه این طرح تاکنون حدود یک هزار کارگاه آموزشی و ترویجی با حدود ۱۵ هزار نفر روز در استان برای کشاورزان برگزار و همین تعداد هم آموزش انفرادی انجام شده است.
وی پیشبینی کرد که با توجه به بارش های اخیر و نیز وضعیت ۳۰۰ هزار هکتار مزارع گندم که معادل ۴۶ درصد مساحت کل اراضی کشت شده استان را تشکیل میدهد، در صورت تداوم شرایط جوی مطلوب کنونی در هفتههای پیش رو، استان اردبیل امسال با تولید حدود ۵۵۰ هزار تن محصول گندم و پیشبینی خرید تضمینی ۳۸۰ هزار تن، رکورد جدیدی را ثبت کند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل همچنین کشت بذر مرغوب و اصلاح شده و کاشت ۱۴ رقم بذر در اراضی آبی و ۱۸ رقم بذر در اراضی دیم استان را موجب تداوم و استمرار تولید غلات در استان اردبیل ذکر کرد و گفت: سال گذشته با اختصاص ۶۴ هزار میلیارد ریال اعتبار، ۳۷۳ هزار تن محصول گندم مازاد بر نیاز از کشاورزان استان به شکل تضمینی خریداری شد.
بدون بهرهگیری از فناوری نمیتوان به تولید پایدار دست یافت
مدیرهماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل نیز در این برنامه آموزشی ـ ترویجی گفت: ارتباط بخش ترویج به عنوان دانشگاه غیر رسمی با کشاورز باید تقویت شود تا شاهد نفوذ فناوری از جمله موضوع نفوذ دانش کارآمد و ارقام جدید محصولات کشاورزی در مزارع باشیم.
جاوید صحرایی افزود: بهرهبرداری علمی از منابع آب و خاک و نیز نگهداری رطوبت خاک در اراضی دیم و نیز پیشرفت چشمگیر فناوری روز دنیا و گره زدن عوامل تولید با علم و فناوری روز از عمده دلایلی است که موجب شده تا پایگاههای نوآوری کشاورزی ایجاد شود.
وی بیان کرد: در حال حاضر سرعت وقوع و تنوع مخاطرات و بحرانها و عوامل تهدید کننده نوپدید تولید در حوزه کشاورزی به قدری زیاد است که ما بدون بهرهگیری از فناوری و دانش نمیتوانیم تولید پایداری داشته باشیم.
مدیرهماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل اظهار کرد: برخی سودجویان و دلالان با عرضه نهادههای بی کیفیت و غیراستاندارد از جمله انواع سم، کشاورزان را متضرر می کنند و آنها را تا مرز بی اعتمادی می برند که تولیدکنندگان ما باید در این خصوص هوشیار باشند.
وی خواستار افزایش تعداد پایگاههای نوآور کشاورزی برای انتقال یافتههای تحقیقاتی به کشاورزان استان اردبیل شد و با تاکید بر ضرورت اجرای برنامههای ترویجی مستمر برای کشاورزان گفت: بخش ترویج صدای رسای کشاورز است و مادامی که کشاورز ما نوآور نباشد، اهداف پایگاه های نوآوری محقق نخواهد شد.
به گزارش ایرنا، استان اردبیل ۱۸ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد که معادل ۱.۰۹ درصد از مساحت کل کشور ایران است.
۴۳.۶ درصد از مساحت این استان شامل ۸۱۷ هزار هکتار اراضی کشاورزی، ۵۰.۴ درصد معادل ۹۴۹ هزار هکتار مرتع، ۳.۵ درصد برابر با ۶۳ هزار هکتار جنگل و مابقی نیز مربوط به سایر کاربریهاست.
استان اردبیل کمتر از یک درصد مساحت ایران را دارد ولی با تولید سالانه ۴.۵ میلیون تن انواع محصول کشاورزی، چهار درصد تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.
این استان با تولید حدود ۵۵۰ هزار تن گندم، ۸۵۰ هزار تن سیب زمینی و ۴۵۰ هزار تن انواع محصولات باغی، سهم عمدهای در تامین نیاز به محصولات کشاورزی کشور را دارد.
۷۵۰ هزار هکتار از اراضی استان اردبیل کشت میشود که ۲۷۰ هزار هکتار آن اراضی آبی و ۴۸۰ هزار هکتار نیز جزو اراضی دیم است.
محصول گندم با حدود ۳۰۰ هزار هکتار و محصول جو با حدود ۱۲۷ هزار هکتار، بیشترین سهم اراضی کشت محصول کشاورزی در استان اردبیل را دارد.